ALbert Poels
Hij is geboren te Berchem op 7 april 1903 en gestorven te
Borgerhout op 23 augustus 1984.
Albert Poels was beeldhouwer, behalve dat hij studeerde aan de academies te Berchem en te Antwerpen, onder meer 3 jaar bij Josuë Dupon voor boetseerwerk naar het leven, deed Poels ook vakkennis op als ornamentist in het atelier van zijn vader. In samenwerking met vooraanstaande architecten leverde hij beelden, reliëfs en ook ijzerplastieken voor openbare gebouwen en kerken. Hij ontwierp tal van onderscheidingstekenen in opdracht van openbare en particuliere instellingen. De Vlaamse toeristenbond deed meer dan eens beroep op zijn diensten. Poels maakte ook portretbustes en dergelijke, zowel van politieke figuren (Camille Huysmans, Achille van Acker, August Borms, Joris van Severen) als van Vlaamse kunstenaars (Ernest Claes, Filip de Pillecyn, Juliaan de Vriendt, Arthur Meuelemans, Jules Persyn, Pater Stracke, Felix Timmermans, Karel van den Oever, Renaat Veremans en Cyriel Verschaeve).
Ook monumenten van Vlaamse prominenten dragen zijn naam, te Turnhout Jozef Simons , te Hamme Filip de Pillecyn, terwijl hij voor Zichem De Witte van Ernest Claes en voor Sint-Niklaas de Reinaard vereeuwigde. Ook Nederlandse opdrachtgevers deden op hem een beroep, onder andere voor het ontwerpen van lettertekens en voor architectonisch beeldhouwwerk.
Na een periode van uiterste vereenvoudigde vormgeving die vooral in dierenstudies culmineert, heeft Albert Poels zich laten boeien door de epische en literairhistorische of folkloristische thema's van eigen bodem, zoals Reinaard de Vos, Tijl Uilenspiegel, Lange Wapper, Pallieter, het Loze Vissertje, Heer Halewijn en de vier heemskinderen.
Hij
was ook actief in het verenigingsleven, namelijk als voorzitter van 't Getij te
Antwerpen en als lid van de Haagse Kunstkring
Geschreven door:
Rolf Waegeman
Geraadpleegde werken:
Encyclopedie van de Vlaamse Beweging