Bij vragen neem zeker contact!

Restauratie landsknechttrom Vlaamse Scouts 1946

Kameraad Bruno kwam naar ons met de vraag of we voor hem zijn oude landsknechttrom van de Vlaamse Scouts uit 1946 wouden in elkaar steken en vervolledigen. Deze opdracht hebben wij met veel plezier aangenomen.
wij denken dat deze oude landsknechttrom eens een oude NSJV trommel kan geweest zijn.
Hieronder gaan wij een beschrijving geven hoe we juist te werk zijn gegaan.
Link naar de facebookpagina van Scoutsarchief Malpertuis : https://www.facebook.com/scoutsarchiefmalpertuis/?ref=page_internal 

Dit was de staat hoe de landsknechttrom geschonken is geweest aan het Scoutsarchief. 

Eerst zijn we natuurlijk begonnen met al het ontbrekende materiaal bij elkaar te zoeken. Omdat we de houten ringen voor de vellen wel hadden zijn we ons eerst wat verder gaan verdiepen hoe we de beestenvellen juist over de houten ringen moesten spannen. Hierna  gingen we aan de slag. 

De vellen hebben we eerst 24u laten weken in het water zodat deze goed konden uitgetrokken worden en zo mooi gelijk over de houten ring kon gespannen worden.  

Eens de vellen rond de houten ring opgespannen en verlijmd zijn (met lijm van konijnen beenderen zoals ze het vroeger deden), hebben we ze op de trommel geplaatst zodat deze de juiste vorm kon aannemen tijdens het drogen.   

Met 2 spanriemen (niet te hard opgespannen) hebben we alles op zijn plaats gehouden en zo meer dan 48u laten uitdrogen. 

Als alles goed uitgedroogd is kunnen we beginnen met de landsknecht bijeen te binden met de touwen en de leren op spanners. Om de trommel goed te kunnen opspannen gaan we ook eerst het touw +/-12u laten weken in water. 

Wanneer we het koord overal doorgestoken hebben gaan we de overschot van het koord opgebruiken door onderaan door de touwen te weven. (door dit te doen gaat het touw ook nog eens beter opspannen. 

Na al deze stappen te hebben gedaan is de trommel af. 

Geschreven en gerestaureerd door Rolf Waegeman