Bij vragen neem zeker contact!

Conserveringsmethode voorlopig houten heldenhulde zerkje grote oorlog 1914-1918.

Een tijdje geleden konden we een houten heldenhulde zerkje verwerven van een Vlaamse soldaat uit de Eerste wereldoorlog.

Lees hier meer over op :https://vlaams-historisch-archief.org/object-van-de-maand

Het Heldenhulde kruis was aangezien zijn leeftijd van minstens 105 jaar in redelijk goede toestand maar was toe aan een professionele conservering.

Hierboven het te conserveren houten Heldenhuldezerk zoals wij het aantroffen. 

Het kruis heeft vermoedelijk wel enkele jaren tijdens en na de oorlog buitengestaan op de locatie van de gesneuvelde soldaat.

Hierdoor was het enorm verweerd en heeft het veel van zijn zwarte verf verloren en ook de gele letters oogden zeer flauw.

Te conserveren houtrot en houtkever aantasting. 

De onderkant waarmee het Heldenhulde zerk in de grond had gestaan was voor een groot gedeelte weggerot en had last gehad van houtworm. 

Aanbrengen aangepaste eiken kader en belettering. 

Er kon dus geen enkel risico worden genomen op verdere aantasting.

Vooraleerst werd het kruis 3 maanden bewaard op een constante temperatuur die schommelt tussen de 19 en 23 graden Celsius zodat het zeker goed droog en vochtvrij zou zijn voor de behandeling.

Daarna werd het kruisje volledig met een zachte borstel volledig stofvrij gemaakt waarna de onderkant werd geïnjecteerd met een chemisch product tegen houtworm.

Daarna werd een volledige lazuurlaag aangebracht zodat het Heldenhulde zerkje geïmpregneerd werd en volledig beschermd tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf.

We hebben ervoor gekozen om de zwarte verf van het kruis en de gele verf van de letters niet bij te werken om het volledig authentieke karakter te bewaren.

Om het Heldenhulde kruis wat meer eer en een goede plaats te kunnen geven in het archief werd het voorzien van een bijpassende eiken kader en opschrift.

Het afgewerkte geheel zoals we het bewaren in ons archief.

Het eindresultaat mag gezien worden en zo is er toch weer een stukje van onze erfgeschiedenis en van de Adelbrieven van ons volk gered voor de toekomst en het nageslacht.

Jan De Beule