Bij vragen neem zeker contact!

Restauratie schilderij op hout.

Restauratie schilderij op hout. In het archief van Rolf Waegeman zit al jaren een schilderij op hout dat is overgedragen van vader op zoon en dan weer van vader op zoon. Een familiestuk van 3 generaties. Het is een schilderij van een onbekende schilder, een perfecte copy van een prent die ooit is getekend door Jos Speybrouck. Door de jaren was het schilderij enorm vervuild en was de vernislaag zo vergeeld dat de kleuren zeer dof waren geworden. Ook had houtworm de achterzijde de onbehandelde houten plaat aangetast. Hierdoor was het schilderij van 72 cm x 96 cm enorm krom getrokken dat men het bijna onmogelijk nog kon ophangen. 

Dit is het schilderij voor de restauratie
Dit is het schilderij voor de restauratie

Eerst werd het schilderij aan de achterzijde behandeld tegen houtworm zodat dit vernietigende proces werd gestopt waarna er werd begonnen met de reiniging. De voorzijde werd eerst ontdaan van al zijn vuillagen waarna de vergeelde vernis werd verwijderd door een aangepast mengsel van Methanol en terpentijn. 

Met de oude vernis er nog op
Met de oude vernis er nog op
Hier is de oude vernis eraf gehaald
Hier is de oude vernis eraf gehaald

Hierna werd de achterzijde behandeld wet 3 lagen zwarte olieverf waarvan de lagen van dun naar dik werden opgebouwd om de spanning van de voorzijde deels weg te nemen zodat het schilderij weer kan rechttrekken doordat men op deze manier de spanning werd verdeeld. 

Het schilderij is al een stuk platter geworden nu
Het schilderij is al een stuk platter geworden nu

Dan werd de voorzijde vernist met niet 2 lagen niet vergelende schilderijvernis op basis van witte natuurhars.

Om het schilderij volledig plat te krijgen werd het verlijmd met een warme beenderlijm op een dunne houten triplex plaat. 

Eerst werd het schilderij beschermd met een dikke folie om erna gewicht op te leggen zodat het goed kon drogen en om te voorkomen dat het terug scheef trok. 

He schilderij was na droging in zijn volle glorie hersteld en klaar om in te lijsten. De inlijsting gebeurde met een omranding van imitatie van Franse steen om de fiere ridder zij ridderlijke plaats te ondersteunen. 

Naar de alom gekende en terechte uitspraak van Albrecht Rodenbach 'waar is de oudere fierheid heen gevaren' , heeft dit schilderij alvast zijn fierheid teruggevonden. 

Het eindresultaat!
Het eindresultaat!

Gerestaureerd en geschreven door:

Jan de Beule