Bij vragen neem zeker contact!

Restauratie Bas-reliëf Joris Van Severen van de bekende kunstenaar Albert Poels

Veelal zijn archiefstukken door de tijd heen beschadigd of kapotgegaan.Gelukkig hebben we de nodige expertise in huis of kennen we de nodige vakmensen die ons metraad en daad kunnen bijstaan om deze stukken in volle glorie te herstellen of conserveren.Zo kregen we vorig jaar een bas-reliëf binnen van Joris Van Severen dat in 3 stukken was gebroken.Het werd maar nipt van het containerpark gered.

Restauratie.
Het bas-reliëf werd vakkundig aan de achterzijde verstevigd en geplaasterd met een net. Hierna werd het voor de stevigheid aangebracht op een houten plaat waarna de scheuren en ontbrekendedelen die zichtbaar waren aan de voorzijde weggewerkt. Na droging werden deze plaatsen voorzichtig bij geschuurd en werd over het geheel een fixerende laag aangebracht om het oppervlak gelijkmatig te maken van inzuiging. 

Vervolgens werden 2 oliehoudende grondlagen in rode kleur aangebracht. De reden waarom er voor rood werd gekozen is omdat er bladgoud zal worden aangebracht. Bladgoud en bladkoper hebben de eigenschap dat ze licht transparant zijn en door een rode grondlaag aan te brengen zal het bladgoud in zijn volle glorie kunnen schitteren. Na 48 uren droging werd de grondlaag licht gematteerd om er vervolgens een lijm laag van mixion aan te brengen waar het bladgoud zal worden ingeleefd. 

Na een droging van perfect 12 uur is de mixion voldoende droog om het goud te kleven. Wanneer het bladgoud is aangebracht wordt dit handmatig gepolierd. Hierna werd er een conserverende vernis aangebracht die na droging werd gepatineerd. 

Het patineren heeft als doel een veroudering effect te creëren. De patine is een patina op basis van olieverf. De fijne kader werd in een zwarte kleur geschilderd om het geheel wat te verzwaren. Voor een goed effect werd het bar-reliëf afgewerkt met 2 matte vernislagen. Zo is het portret van Joris Van Severen in al zijn glorie hersteld en kan het een verdiende plaats krijgen in de figuren galerij.

Het resultaat na 8u werk: 

gerestaureerd en geschreven door Jan de Beule