Bij vragen neem zeker contact!

Geschonken aan ons Archief

Karel Van Kerrebroeck

Op 25 juli 2021 ontvingen we van Mevrouw Hilda Tack /Gabriel uit Gent een schenking van boeken , knipsels met betrekking tot de ijzerbedevaarten en doodsprentjes. Deze komen uit het archief van de Gentse Militant Karel Van Kerrebroeck. Een zeer mooie aanvulling voor het archief waarvoor ook onze welgemeende dank. Bedankt ook aan Gabi De Boever en Jef en Nien Mercelot-Van Oost voor de bereidwillige hulp.

Gunther Van Den Eynde

Op 20 mei 2021 hebben we een zeer mooie schenking gekregen van Kameraad Gunther Van Den Eynde, deel van de schenking zijn glasetsen en spiegel-etsen van zijn eigen hand. Bedankt Gunther!

Familie Weymeersch

op 15 oktober 2020 hebben we een mooie schenking gekregen van de familie Weymeersch uit Sint-Niklaas.
Deze zelfgemaakte Vlag van rond 1949 zal een ereplaats krijgen in de vlaggen collectie. 

Ellen Verhoeven 

op 29 september 2020 mochten we een schenking ontvangen van Ellen Verhoeven uit Dessel. Een zelfgemaakt leeuwenschild en een zelfklever van een van de vele organisaties die Vlaanderen rijk is.
Het is altijd zeer fijn wanneer de mensen spontaan aan ons archief denken.
Bedankt Ellen , ook voor de toffe babbel ! 

Joël Vervoort

Op 20-09-2020 mochten we deels een schenk ontvangen en deels archief verwerven van Kameraad Joël Vervoort.

Het gaat over een groot aantal boeken van Vlaamse schrijvers en papieren , brochures en documenten en uit het interbellum alsook foto's.
Het is een aanzienlijke aanvulling voor ons archief en toch weer enkele ontbrekende puzzelstukjes die zullen ingepast worden.
Hartelijk dank hiervoor.

Willy Gevaert

Op zondag 13 september 2020 mochten we van Kameraad Willy Gevaert een schenking in ontvangst nemen waarvoor we uiteraard heel dankbaar zijn. Willy Gevaert beseft als geen ander de belangrijkheid van een archief voor het nageslacht en helpt onvermoeibaar waar hij maar kan. 

Ronny Devolder

Op 17 augustus 2020 mochten wij een schenking ontvangen van Kameraad Ronny DeVolder uit Oostende.
Het gaat om een dossier krantenknipsels over 'Operatie Brevier' alsook uitnodigingen en briefwisseling omtrent deze zaak en verschillende V.M.O acties.
Nog te veel mensen onderschatten de historische waarde van een knipselarchief , pamfletten of briefwisseling waardoor er vele zaken in het oud papier belanden.
We zijn dan uiteraard ook deze keer zéér tevreden met deze schenking.
Hoe klein en onbelangrijk sommige zaken mogen lijken , voor ons zijn ze van zeer groot belang en we aanvaarden dan ook alles en koesteren het voor het nageslacht met de grootste zorg. 

Pierre M. Voet

op 15 juli 2020 hebben wij een schenking gekregen van kameraad Pierre M.Voet. deze schenking bevat enkele boeken en een reeks heruitgegeven tekeningen die in het kamp van Beverlo gemaakt zijn. wij danken Kameraad Pierre M. Voet voor deze leuke schenking.

Wilfried Loontiens

09 juli 2020
Voor de corona crisis werden we gecontacteerd door Wilfried Loontiens met de vraag of we intresse hadden in tijdschriften en boeken. Deze kwamen van zijn vader Kamiel Loontiens. Door de corona hadden we afgesproken, als de maatregelen minder streng zijn om het gerief op te halen.
Gisteren zijn we dus om het materiaal geweest. Het archief is weer !!4m!! Rijker aan vroege tijdschriften ( 1930-1958), mooie foto's van het VNJ, VMO,..., briefwisseling, boeken en persoonlijke herrineringen.
Wij zouden graag Wilfried Loontiens oprecht bedanken voor deze schenking en het is altijd plezant dat mensen hun woord houden!
Nogmaals hartelijk Dank!

Gusta Verhaegen

Op 13 juni 2020 hebben we een schenking ontvangen van de persoonlijke herinneringen aan de Vlaamse Beweging van Tante Gusta Verhaegen. Dit was ook de uitdrukkelijke wens van Tante Gusta. Deze stukken zijn veel persoonlijke foto's , Ijzerbedevaart en Sint Maartensfonds gerelateerde zaken. Ook tal van burgerspeldjes. Al deze zaken krijgen een zeer aparte plaats in het archief. Met dank aan de familie.

Wim Pieters

Op 7 juni 2020 hebben wij een enorme schenking gekregen van Wim Pieters, in deze schenking zat een mooie plaat van Tijl en Nele, veel programmaboekjes en verslagboekjes van de IJzerbedevaart en een enorm aantal kranten: 't Pallieterke. Eveneens hebben wij ook digitale gegevens uitgewisseld. Hartelijk dank voor deze mooie schenking!

Phillipe Evenepoel

Op 05 juni 2020 hebben wij een digitale schenking gekregen van Kameraad Phillipe Evenepoel. zijn schenking omvat zelf gemaakte foto's van kerkhoven, Heldehuldezerkjes, graven van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, loopgraven, ... Er zaten ook originele foto's bij van de Atlantikwal.Wij zijn blij dat het Archief van het Vlaams en Historisch Archief steeds aangevuld wordt door "eigen" projecten van de schenkers.Wij proberen zoveel mogelijk digitale gegevens te verzamelen en te bundelen zodat het grote werk van digitaliseren niet meerdere keren opnieuw moet gedaan worden.Natuurlijk zijn wij blij met gelijk welke schenking, Archiefstukken of Digitale Archiefstukken.Nogmaals onze oprechte dank aan Kameraad Phillipe Evenepoel voor deze spontane schenking!

Familie Verhaert

Op zaterdag 30 mei 2020 hebben wij een schenking ontvangen in verband met de IJzerbedevaart , Zangfeesten en brochures over de Vlaamse beweging. Wij zijn hier uiteraard zeer gelukkig en dankbaar voor. Bedankt Dirk Verhaert en Familie Verhaert. 

Gulle Schenker

Wij hebben op zaterdag 30 mei 2020 een grote schenking mogen ontvangen met curiosa over het leven van Tijl Uilenspiegel. Uiteraard zijn we hier heel tevreden mee en voegen dit graag toe aan ons uitgebreid archief over Tijl en Nele. Wij zullen van deze gelegenheid dan ook gebruik maken van deze schenking samen met ons archief online te zetten. Wij willen deze gulle schenker die anoniem wenst te blijven van harte danken en zullen ervoor zorgen dat dit op gepaste wijze bewaard zal worden voor het historisch erfgoed. 

Guy Moerman

Op 25 mei 2020 hebben wij een digitale schenking binnen gekregen van Guy Moerman. deze schenking bevat belangrijke documenties over Joris van Severen, Reimond Tollenaere, collaboratiebewegingen en zijn eigen project. zijn eigen project is om alle begraafplaatsen in Vlaanderen te gaan bezoeken en een inventaris te maken van overleden personen die op hun graf een berkenkruis of AVV-VVK hebben staan.
wij zijn heel blij met deze schenking voor ons digitale archief te vervolledigen. er zijn heel wat extra puzzelstukjes nieuw voor ons die onze puzzel toch wel completer beginnen te maken.
Hartelijke Dank aan Guy Moerman!

Wim Winkler

op 13 April 2020, hebben wij een digitale schenking gekregen van Kameraad Wim Winkler.
Wij zijn heel blij met deze digitale schenking. Zo geraakt het digitale archief rijkelijk gevuld en kunnen we dit ook gemakkelijker bijhouden voor de toekomstige generaties! Want dit is ons doel, Archieven en informatie verzamelen voor de toekomst!
Hartelijk dank voor deze Schenking! 

Wilfried Loontiens

22 maart 2020: vandaag hebben we een reeks al gedigitaliseerde foto's gekregen van Wilfried Loentiens.Deze foto's komen uit het archief van zijn vader Kamiel Loontiens die deze foto's zelf gemaakt heeft.ook digitale schenkingen zijn nuttig en we zijn er zelfs heel blij mee!Bedankt Wilfried Loontiens!

Gulle schenker

op 21 maart 2020 hebben we met veel plezier partijpoltiek (Vlaams Blok/Belang) gebonden materiaal mogen ontvangen.
Wij danken deze gulle schenker! 

Herman Keereman

Met veel vreugde hebben wij begin 2020 een zeer mooie schenking mogen ontvangen van Kameraad Herman Keereman Kameraad Herman Keereman die zijn hart en gedachte op de juiste plaats heeft, vond dat ons archief aanvullen en het behoud verzekeren van dit dagblad voor de toekomst veel interessanter dan het te laten liggen op de zolder of het te verkopen.Door deze schenking hebben wij ons archief fameus kunnen aanvullen.Ook heeft hij al veel dia's en foto's binnengebracht die wij hebben mogen digitaliseren.Onze welgemeende dank voor deze schenking!